HTTPS vs. HTTP ⇛ Hvad er forskellen?

I denne guide vil jeg forklare, hvad forskellen er på https og http samt kigge lidt på generel sikkerhed på hjemmesider. 

Når det kommer til sikkerheden på din hjemmeside, har valget mellem HTTP og HTTPS en stor betydning. Hvis du er ejer af en hjemmeside eller overvejer at lave din egen hjemmeside, er du måske stødt på disse to såkaldte “protokoller” og undret dig over, hvad forskellen egentlig er. Hvorfor er det så vigtigt at have en sikker forbindelse, og hvordan påvirker det både dine brugere og din hjemmesides ydeevne?

I denne artikel vil jeg gennemgå de grundlæggende forskelle mellem HTTP og HTTPS, hvorfor du bør overveje at skifte til HTTPS, og hvordan det kan gavne både sikkerheden og SEO for din hjemmeside.

Læs også: Hvad er en URL?

Hvad er HTTP?

HTTP står for “Hypertext Transfer Protocol” og er den grundlæggende protokol, som gør det muligt for en webbrowser at kommunikere med en webserver. Kort sagt, hver gang du indtaster en webadresse i din browser og klikker på “Enter”, bruger din browser HTTP-protokollen til at anmode om data fra serveren. Derefter sender serveren de nødvendige data tilbage til browseren, som viser dem som en hjemmeside.

Ulemper ved HTTP

Mens HTTP har været den traditionelle protokol siden internettets begyndelse, har den en væsentlig ulempe: den er ikke krypteret. Det betyder, at al information, der sendes mellem din browser og serveren, overføres i klar tekst, hvilket gør det muligt for ondsindede tredjeparter at opsnappe følsomme oplysninger som login-oplysninger, kreditkortdata eller andre personlige oplysninger. Dette er især farligt, når brugerne sender informationer via formularer eller foretager online køb.

af Mikkel fra SoMeWeb
Udgivet d. 20. oktober 2024

Skal vi snakke sammen?

Er du nysgerrig på et potentielt samarbejde med mig, så tag endelig kontakt til mig.

https

Hvad er HTTPS?

HTTPS står for “Hypertext Transfer Protocol Secure” og er en sikker version af HTTP. Den største forskel mellem HTTP og HTTPS er, at HTTPS bruger kryptering til at beskytte data, der sendes mellem en browser og serveren. Denne kryptering sker ved hjælp af et SSL (Secure Sockets Layer) eller TLS (Transport Layer Security) certifikat.

Når en hjemmeside bruger HTTPS, betyder det, at de data, der overføres mellem brugeren og hjemmesiden, er krypterede, og derfor er langt sværere for hackere at opsnappe eller manipulere.

1) Forbedret sikkerhed

Den største fordel ved HTTPS er naturligvis sikkerhed. Ved at kryptere kommunikationen mellem brugerens browser og din server, beskytter du både dine besøgendes data og din hjemmesides integritet. Dette er især vigtigt, hvis din hjemmeside indeholder login-sider, betalingsformularer eller andre former for følsom information. Mange brugere er også blevet mere opmærksomme på sikkerhed og vil forvente, at hjemmesider har HTTPS-beskyttelse.

2) Bedre SEO

Google har gjort det klart, at sikkerhed er en vigtig faktor i deres ranking-algoritme. Dette betyder, at hjemmesider med HTTPS har en fordel i forhold til hjemmesider, der stadig bruger HTTP. Hvis du ønsker at forbedre din hjemmesides synlighed i søgemaskinerne, er skiftet til HTTPS et vigtigt skridt. Faktisk har Google Chrome-browseren også markeret HTTP-sider som “Ikke sikre”, hvilket kan skræmme besøgende væk.

3) Øget tillid fra dine besøgende

Når en hjemmeside bruger HTTPS, vises et låsikon i browserens adresselinje. Dette signalerer til brugerne, at hjemmesiden er sikker, og at deres data er beskyttet. Dette øger tilliden til din hjemmeside og kan føre til flere konverteringer, især hvis din side handler om e-handel eller håndterer følsomme oplysninger.

3) Beskyttelse mod dataangreb

Med HTTPS er du også bedre beskyttet mod “man-in-the-middle”-angreb, hvor en hacker forsøger at opsnappe data, mens de overføres mellem bruger og server. Dette kan være kritisk, især når det gælder indsamling af personlige oplysninger eller online betalinger.

Hvordan virker HTTPS?

Når en bruger besøger en hjemmeside, der bruger HTTPS, gennemgår browseren og serveren en proces kaldet SSL/TLS handshake, hvor de etablerer en sikker forbindelse. Dette sker i tre trin:

Certifikatgodkendelse: Webserveren sender et SSL/TLS-certifikat til browseren, som derefter verificerer certifikatets ægthed.

Krypteringsnøgle: Browseren og serveren opretter en krypteringsnøgle, som bruges til at kryptere og dekryptere de data, der sendes mellem dem.

Sikker dataudveksling: Når forbindelsen er etableret, kan browseren og serveren udveksle data sikkert.

Hele denne proces sker på millisekunder og er usynlig for brugeren, men det sikrer, at alle oplysninger, der overføres, forbliver private.

HTTP vs. HTTPS – Hvad er forskellen?

For at opsummere er forskellen mellem HTTP og HTTPS først og fremmest et spørgsmål om sikkerhed:

HTTP: Ingen kryptering, data sendes i klar tekst, høj risiko for at blive opsnappet.

HTTPS: Kryptering af data, beskytter brugernes oplysninger, lavere risiko for hacking og datatyveri.

Udover sikkerheden giver HTTPS også fordele i forhold til SEO, brugeroplevelse og tillid, hvilket gør det til et klart valg for enhver hjemmeside i dag.

Hvordan implementerer man HTTPS på sin hjemmeside?

Hvis du endnu ikke har skiftet til HTTPS, er det en relativt simpel proces, der kan udføres ved hjælp af følgende trin:

Køb et SSL-certifikat: Mange hosting-udbydere tilbyder SSL-certifikater som en del af deres services, eller du kan købe det separat fra en certificeringsmyndighed (CA). De fleste udbydere har Let’s Encrypt til rådighed. Enten er det allerede slået til ellers kan du selv gøre det. Hos Simply, hvor jeg iøvrigt anbefaler, at du køber dit domæne, kan du slå det til inde i dit kontrolpanel.

Installer SSL-certifikatet: Dette gøres typisk gennem din hosting-udbyders kontrolpanel. 

Opdater dine interne links: Efter installationen skal du sørge for, at alle interne links på din hjemmeside bruger HTTPS i stedet for HTTP.

301-omdirigering: Opret en 301-omdirigering, så besøgende, der forsøger at tilgå HTTP-versionen af din side, automatisk bliver omdirigeret til HTTPS-versionen.

Afsluttende tanker

Valget mellem HTTP og HTTPS bør ikke være svært, hvis du ønsker en sikker og troværdig hjemmeside. Med HTTPS får du ikke kun bedre sikkerhed, men også fordele som forbedret SEO, øget tillid fra brugerne og beskyttelse mod datatyveri.

Hvis du stadig bruger HTTP, er det tid til at opgradere. Investeringen i et SSL-certifikat og HTTPS er minimal sammenlignet med de risici, der følger med at køre en ikke-sikker hjemmeside.

Sørg for, at din hjemmeside er fremtidssikret ved at skifte til HTTPS allerede i dag – det vil både gavne dig, dine brugere og din hjemmesides synlighed i søgemaskinerne.

    Se andre blogindlæg som dette

    Mikkel fra SoMeWeb

    Om mig

    Jeg hedder Mikkel Jul, og jeg er grundlæggeren og ejeren af SoMeWeb. De sidste 10 år har jeg som webdesigner hjulpet mere end 100 små og mellemstore virksomheder med at blive synlige online via en ny hjemmeside og online marketing. 

    LinkedIn  Connect med mig på LinkedIn

    Kan jeg hjælpe dig?

    Kontakt mig via kontakformularen og lad mig høre, hvordan jeg kan hjælpe dig.